Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet: Att öppna upp för fler spelare är viktigt både för oss och för individen.

26 FEB 2019 11:01
Från och med 2019 kommer alla ungdomslag i vår förening att benämnas annorledes.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2019 11:01

I alla år har Lindeborgs FF 1948 hävdat att oavsett om du är pojke eller flicka så är du välkommen att spela med oss. Detta eftersom vi menat på att vi inte har haft tillräckligt många tjejer för att starta ett renodlat tjejlag och från förbundets sida är det tillåtet för flickor att spela med pojkar.

 

Problemet har varit, vilket även vi reflekterat över efter fallet ”Julle” som uppmärksammades i TV, att vi genom att benämna våra lag som "Pojklag" gör att flickor, trots ”alla är välkomna”-mentaliteten, faktiskt exkluderas.

 

Jag har hört argument som: ”Jag älskade att spela med pojkar när jag var yngre och det var mycket bättre än att spela med tjejer” och det är egentligen inte det jag motsätter mig i det här. Säger du att laget heter Pojkar 12 år så kommer inte flickorna att söka sig till det laget.

 

Därför tog styrelsen ett beslut i januari att från och med den här säsongen så kommer våra lag att benämnas som just lag. Exempelvis ”Lag 06” eller ”Lag 012”.

 

På så vis hoppas vi att fler flickor blir intresserade av att spela fotboll hos oss. För vi har ett Damlag som drivs väldigt mycket på hårt engagemang från ett par personer. Men vi kommer inte för evigt kunna förlita oss på det. Vi måste på något sätt hitta samma naturliga flöde av ungdomsspelare upp på Damsidan som vi har på Herrsidan.

 

Debatten kring pojkfotboll kontra flickfotboll är sällan konstruktiv. Det kastas till höger och vänster om att det är si och det är så och ”det fungerade när vi var små” och liknande obefogade argument förs för att inte integrera pojk och flickfotboll.

 

Som breddförening finns det ingen anledning att exkludera flickor i vår verksamhet. Det finns inga argument angående fysisk skillnad, mental mognad eller allmänt intresse för idrotten som styrks på något sätt.

 

Jag själv hade hand om ett pojklag. I 13-14 årsåldern bjöd vi in ett antal spelare från flicklaget i samma ålder som fick träna och spela matcher med oss. Inte ens i den åldern kunde man säga att dessa tjejerna låg efter fysiskt och framförallt inte mentalt. Det handlade bara om vilken typ av träning som spelarna fick och vilka förväntningar som ställdes på dem. Kan vi komma bort ifrån tanken om kön och istället fokusera på individens utveckling så kommer vi både kunna locka fler spelare, både pojkar och flickor men också kunna på ett långsiktigt sätt fostra spelare till våra respektive representationslag.   

 

Välkomna till Lindeborgs FF 1948, pojkar som flickor.

Skribent: Martin Nerbring
Epost: This is a mailto link

LFF-FB-puff

 

 

 

     '

 

Postadress:
Lindeborgs FF 1948 - Fotboll
Lindeborgsgatan 373
21581 Malmö

Kontakt:
Tel: 040138380
E-post: This is a mailto link

Se all info