Hoppa till sidans innehåll

Nyårskrönikan: Lindeborgs FF 1948 har varit före många andra

31 DEC 2019 12:28
Fotbollsåret 2019 är över och ordförande Martin Nerbring summerar delar av det som hänt.
  • Uppdaterad: 31 DEC 2019 12:28

Det har varit ett revolutionerande år på många sätt och mycket av de stora händelserna som skett har skett i slutet och både lokalt och i distriktet har en del händelser en framtida påverkan på Lindeborgs FF 1948.

Året 2019 har på många sätt varit framgångsrika för vårt vidkommande. Vi har stabiliserat oss vad gäller antal lag som representerar oss i olika sammanhang. Vi växer nerifrån igen och förhoppningen är att vi ska kunna presentera representation i samtliga årskullar från 16 år och neråt med undantag för 05/06 som lämnat ett hål i organisationen. Dock inget som oroar. Från Lag 07 och neråt känns det stabilt med trygga tränare och stabila grupper.

Dessutom har lagen så smått börjat lyfta blicken över åldersgrupperna och börjat samverka med varandra. Det finns en vilja och ett sug efter att fortbilda sig som vi inte sett på ett tag. Inför säsongen 2019 hade vi en planeringskonferens där drygt 75% av våra ledare deltog och det är något som visat sig i verksamheten och det är något vi måste bygga vidare på.

LFF-dagen fortsätter att vara en succé och är fortfarande en dag där alla lag träffas och samverkar allt från våra yngsta till våra dam- och herrspelare och styrelse.

Utöver det anordnade vårt Lag -09 en turnering hemma på Lindeborgs IP som var extremt uppskattad, både av våra egna men också och framförallt av våra inbjudna motståndare. Även det är något att bygga vidare på. Drivet från föräldrarna och ledarna i den gruppen är föredömligt och något för fler att haka på.

Inför spelåret 2019 valde vi i föreningen att göra en insats som egentligen är väldigt liten men som har ett extremt stort värde. Vi valde att ta bort den gamla benämningen på våra lag. Istället för att kalla det för Pojkar födda -09 bytte vi ut Pojkar mot Lag. Än så länge har det inte gett något större resultat i form av att fler flickor har börjat spela hos oss men signalvärdet är extremt värdefullt och på sikt tror jag, och hoppas jag, att fler föreningar tar efter. Ni kan läsa mer om bakgrunden till det här.

En händelse som inträffade på Herrseniorsidan värd att notera är att Skånes FF:s Representantskapsmöte beslutade att slå ihop Division 6 och 7 på Herrsidan efter en motion av Everöds IF. Motionen grundade sig i det faktum att många serier i både division 6 och 7 avslutades ofullständiga. Kvalet till division 6 var till och med så parodiskt att av alla lag som kvalade till division 6 var det bara ett lag som inte tog sig dit. Lindeborg var till exempel ett av de lagen som var tvungna att spela kvalet men som redan på förhand, tack vare ranking, redan var klart för division 6 oavsett om man vann eller förlorade i sitt kval mot Holmeja. Däremot hade Holmeja som sämst rankade lag i kvalet allt att spela för. Men trots klar förlust mot oss fick Holmeja en chans till i ett extrakval mot den nästsämst rankade förloraren i kvalet, Östanå Bruks IF. Det kvalet slutade med solklar seger för Holmeja men med facit i hand var detta också betydelselöst då Östanå också blir uppflyttat. Ett grov överslag över kvalresultaten vittnar om att det riskerar att bli en enorm kvalitetsskillnad mellan de bästa lagen i sexan och de sämsta. I alla fall inledningsvis. Förhoppningsvis rättar detta till sig så småningom men man ska ha i åtanke att det kommer lag från division 5 ner till sexan för att möta lag som den gångna säsongen legat i botten av division 7. Det bör vara en del skillnad i kvalitet. På sikt tror jag att det är en nödvändig förändring. Förändringen kommer förhoppningsvis också innebära att inflationen på nystartade lag avtar lite. Tar man bara Malmöfotbollen så träder det in nya lag i seriespel varje år. Fler lag tillkommer än lag som lägger ner. Vilket i grunden är något positivt men faktum är att antalet spelare inte verkar öka i samma utsträckning i förhållande till antalet lag och det riskerar att utarma de redan befintliga lagen. Med denna modell som nu skapats är marginalen för att släppa in nya lag i seriespel tämligen mer begränsad och det tror jag behövs.

På damsidan är det nog få som missat årets största händelse: Malmö FF:s bildande av damlag. Beslutet på årsmötet innebär att Lindeborgs FF 1948 nu kommer att ställas mot en klubb som har som ambition att bli Skandinaviens mäktigaste klubb. Inspirerande absolut. Tävling på lika villkor? Inte ett dugg. Summan av allt som har blivit är att ett division 1-lag kommer att börja spela i division 4. Semiproffs kommer att ställas mot amatörer som från säsong till säsong kämpar för att bara få ihop lag.

Regelverket är att man börjar om i lägsta divisionen men det blir precis lika olyckligt nu som när Trelleborgs FF startade upp sitt damlag för ett par år sedan. Det blir liksom inte rättvist på något sätt. Ingen tjänar på detta rent sportsligt. I den här krönikan kommer jag inte ge mig in något närmare i detta. Det gör jag i ett eget inlägg lite senare under året.
Dock skulle jag önska för breddfotbollens skull att man ändrar upplägget för seriesystemet. Det måste kunna finnas kryphål för elitföreningar som startar nya representationslag att hoppa över de allra lägsta serierna. I det här fallet borde Malmö FF få lov att kunna hoppa in i i alla fall Division 2 som på damsidan är den första serien som går från lokal till regional. På herrsidan borde liknande kunna införas i antingen division 3 eller kanske till och med i division 2. Då måste också regelverket kring när senaste dag att anmäla sitt lag till seriespel stramas åt. Då kan inte ett besked om damlag komma efter deadline. Då måste man ha framförhållning. Något jag tänker att Malmö FF borde kunna ha.

Men... det positiva i det hela, och det vill jag understryka som något extremt positivt, det är att damfotbollen i Malmö mycket väl kan öka i status med MFF:s intåg. De negativa aspekterna till trots så är det ett lyft för damfotbollen i stort att stora Malmö FF ska komma på besök på Lindeborgs IP, på Sorgenfri IP eller på Dalhems IP. Det är en chans för Malmös småklubbar att synas och manifestera för en verksamhet som ständigt kämpar i motvind. Och tänk er den förening som skulle lottas mot MFF i deras hemmapremiär som det i supporterled redan nu pratas om att man vill fylla Stadion. Sportsligt finns det väldigt små chanser mot MFF men för allt annat runtomkring och framförallt för dam och flickverksamhet finns det mycket att vinna. Vi i Lindeborgs FF 1948 kan välkomna Sveriges bästa supportrar till Lindeborgs IP och vår verksamhet.

Den absolut viktigaste händelserna skedde 2019 som kommer börja gälla från och med imorgon, 1/1 2020 är det faktum att Barnkonventionen blir lag. För mig som är verksam både inom barn- och ungdomsidrott men också som lärare i skola och fritidshem är det för mig en självklarhet att vi ska skydda våra barn till varje pris. Att vi ska lyfta deras röster. Därför är lagstadgandet av FN:s Barnkonvention lika självklar som viktig. En del föreningar har uttryckt en enorm oro för hur det kommer bli för föreningar som inte kan eller vill erbjuda plats och speltid till alla. Jag som företrädare för Lindeborgs FF 1948 känner mig enormt trygg och säker i frågan och har inga som helst farhågor kring vad konsekvenserna kan komma att bli. Vi har ryggen fri. Ett besked som går i linje med barnkonventionen är också att Riksidrottsförbundet gått ut med att föreningar från och med 2020 SKA begära utdrag ur belastningsregistret av alla sina verksamma ledare. Något vi redan för två år sedan satte igång. Det är för mig ett stort kvitto på att vi är på rätt väg. Att vi förekommer de stora instanserna i såhär viktiga frågor. Det gör mig extremt stolt.

2020 kommer som vanligt bli ett viktigt år. Vi är på väg att återigen växa oss starka både som fotbollsförening och som en viktig samhällskraft.

Den utvecklingen ska vi skapa förutsättningar för att kunna fortsätta med. Både genom att stärka kompetensen på ledar-, styrelse- och spelarnivå samt att vi ska stärka gemenskapen ytterligare internt.  

Lindeborgs FF 1948 går på många sätt sin egen väg och jag är helt övertygad om att fler kommer följa efter.

 Gott slut på 2019 och ett Gott nytt 2020! 

Lindeborgs FF 1948

Med varandra - För varandra

Skribent: Martin Nerbring
Epost: This is a mailto link

LFF-FB-puff

 

 

 

     '

 

Postadress:
Lindeborgs FF 1948 - Fotboll
Lindeborgsgatan 373
21581 Malmö

Kontakt:
Tel: 040138380
E-post: This is a mailto link

Se all info